Marie word Wijzer

23 april 2015
Het is Girlsday vandaag. Dat lees ik in het AD in een artikel van Ton Voermans. Ruim 300 technische bedrijven vol mannen zetten hun deuren open om te laten zien dat techniek niet alleen voor jongens is. Het artikel spreekt me aan, want ik herinner me nog goed hoe lastig ik de tijd van profielkeuze vond. Al weer een tijd terug ja… Mijn moeder was een kei in de exacte vakken en enigszins teleurgesteld dat mijn interesse met name uitging naar de talen. Het was ook de tijd waarin meisjes gestimuleerd werden om exact te kiezen. Aan de andere kant, elk jaar wordt er hiervoor wel campagne gevoerd. Uit het artikel van Ton Voermans blijkt dat het bedrijfsleven, scholen en de overheid al decennia proberen om meiden te verleiden tot een exacte studie.

 

Profielkeuze
Ik moest er dit jaar ook weer induiken, want mijn dochter maakt dit jaar haar profielkeuze, mijlpaal! Er zijn vier VWO profielen, het profiel Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid. Door goede begeleiding op school heeft ze haar keuze gemaakt voor Economie en Maatschappij. Een goede keuze, denk ik. Deze dame is duidelijk beter op haar toekomst voorbereid dan ik. Ik was er echt niet zo mee bezig toen ik 15 was. Maar een toekomst in een technisch vak zal het voor haar ook niet worden.

 

Eindmusical
Ik herinner me nu ook onze eindmusical van de basisschool in Nijmegen. Deze was geschreven door de Stichting ‘Marie word Wijzer’ en heetteBekijk ’t Maar! Je raadt wellicht de grondbeginselen van deze stichting al. Het was een tijd waarin het doorbreken van traditionele rolpatronen centraal stond. Ik had één van de hoofdrollen want taal freak als ik toen al was kon ik heel makkelijk lange stukken tekst uit mijn hoofd leren. Alle rollen konden zowel door jongens als meisjes gespeeld worden; de namen waren zelfs zo bedacht. Jos, René, Ari, Jan en nog veel meer.

 

Wie schrijft die blijft
Dit jaar speelt mijn zoon mee in de groep 8 eindmusical. Wederom een mijlpaal! De titel van de musical luidt: ‘De duffe juf’. Ik zal het stuk grondig toetsen op geijkte rolpatronen en kijken of het wel een beetje geëmancipeerd is…! Mijn loopbaan kenmerkt zich over het algemeen niet door technische beroepen, dat kan ik wel stellen. Maar ik heb door stichtingen als ‘Marie word Wijzer’ wel een feministische denkwijze ontwikkeld en die zit er nog in. Ik had me toen ik 15 was beter moeten verdiepen in de kansen en mogelijkheden met exacte vakken. Gelukkig heb ik al mijn functies uit het verleden altijd leuk gevonden en heb ik steeds een beroep kunnen doen op mijn uitgebreide talenkennis. En dat gaat gewoon door. De techniek staat voor niets tegenwoordig  maar ik ben natuurlijk Write here to stay!

Recent Posts